Ölstrategier

Nu har vi haft möte med de stora craft beer-distributörerna och pratat med några av de mindre och det börjar bli dags att bestämma hur ölsortimentet skall se ut.

Vi kommer att ha 6 tappar öl till att börja med och två kylar med flaskor. En fråga som vi brottas med är om vi skall acceptera något av de erbjudande vi fått att få en sponsrad fatölsanläggning. Då kommer 3-4 av de 6 tapparna att komma från samma leverantör och priset blir lite högre. Å andra sidan slipper vi lägga en massa pengar på en fatanläggning och vi kan istället lägga dem på ett lite bredare sortiment. För och nackdelar…

Flera av våra vänner som har pub-erfarenhet säger att det framförallt är fatöl folk köper och att man får räkna med att vissa flaskor får stå ett tag. Det känns därför som en bra idé att främst köra den ljusa ölen som inte har så lång hållbarhet på fat och ha den mörka, starka och sura som bara blir bättre av att står ett tag på flaska.

Då kommer man till frågan vad det skall finnas på de 6 tapparna.

På en pub tycker vi att det skall finnas ett par ”session beers” dvs. öl med lite lägre alkoholhalt som man kan dricka många av. Det börjar, efter de ofta ganska starka IPA och IIPA:erna, nu att bli mer vanligt och de är tillsammans med de sura och vilda ölen den öltyp som verkar öka mest nu.

Sedan vill vi gärna kunna erbjuda en fräsch IPA och helst även en kraftigare DIPA.

För de som önskar en traditionell lager ligger en tjeckisk pilsner nära till hands, det finns förvisso bra svensk och dansk lager men fördelen med den tjeckiska är att priset ofta är bra och det är bra om det finns något lite billigare alternativ.

En sur och vild kran skulle vi gärna vilja ha, där brettölen och surölen turas om.

Så behöver vi en kran där en kul Imperial stout kan finnas, eller ett spännande barley wine eller någon skruvad blend eller…

Sedan vill vi ju ha saison och andra belgare och…

Ja ni märker att kranarna snabbt tar slut och det kommer att bli mycket spännande att se vad ni kommer att välja och om det på sikt går att snurra ett par kranar till.

Hör gärna av er med vad ni skulle vilja dricka!

2 reaktioner till “Ölstrategier

  1. Hojta om ni vill ha lite input! Vi kör med egen anläggning på Söder om och det har ju klart sina för och nackdelar…

  2. Hej Johan, vi tar gärna lite input. Tack för erbjudandet!
    Maila mig på thorsten at beerditch.com eller på Facebook så kan vi kanske ses någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s