Mycket jobb för litta sol

Just nu är det fokus uteservering. Vi vill ju gärna att ni ska få sitta ute i solen och gotta er när ni besöker på Beer Ditch. Vi har beställt vackert väder hela sommaren och då krävs det ju en fin uteplats. Här kan man ju inbilla sig att det bara är att ställa ut några stolar och slå sig ner. Hahahahahaha, säger vi! Dream on! Det finns flera flera myndigheter som ställer krav på uteserveringar. De vi känner till så här långt är Polisen, Gatukontoret och Tillståndsenheten. Kanske dyker det upp fler som en glad överraskning, vi får se.

Det är lite joxigt att skaffa sig tillstånd för uteservering kan man säga. Först ansöker man hos polisen om att få ha uteservering. Det kostar någon tusenlapp att få ansöka. Sedan skickar Polisen ansökan till Gatukontoret. Gatukontoret hör sedan av sig till oss och vill komma ut och titta. Om det redan finns en uteservering på plats som är godkänd behöver de, såvitt vi förstår, inte komma ut utan man kan skicka de gamla ritningarna, men eftersom vi utvidgar uteserveringen i år så blev det ett besök på plats. Då mäter de upp den tänkta ytan och sedan betalar man en avgift per kvadratmeter. De tittar också på om uteserveringen är tillgänglig för rörelsehindrade vilket naturligtvis är ytterst vettigt. Det finns dock andra krav som kan vara svårare att förstå och som handlar om stilen. Inga vita plastmöbler får förekomma (skönt, det ser ju inget vidare ut), inte heller trästaket eftersom de ”inte passar i den urbana miljön”(?). Inga trätrallar eller mattor, inga markiser med stolpar utan bara såna som sitter fast i väggen. Parasoller får bara vara svarta, vita eller gröna och de ska vara utan reklam. Ja, om inte reklamen gäller den egna verksamheten, då går det bra. Ja, så där håller det på. Bara att foga sig. Vi får ändå säga att tjejen från Gatukontoret som besökte oss var otroligt trevlig och vettig, en av de trevligaste myndighetspersoner vi stött på. Nu kämpar vi med att uppfylla ett av hennes krav: en skalenlig ritning av uteplatsen med alla möbler inplacerade som de ska stå. Lite svårt att veta exakt hur varje stol ska stå två månader innan vi öppnar, men det är bara att bestämma sig.

När Gatukontoret har godkänt det hela så skickar de sitt godkännande till Polisen som godkänner i sin tur och skickar godkännandet till oss. Sedan skickar vi godkännandet till Tillståndsenheten så att de kan godkänna godkännandet så att vi kan få alkoholtillstånd. Puh! Tillståndsenheten ställer dessutom ytterligare krav på uteserveringen som kollas på DERAS kontroller och då handlar det mycket om avgränsningen av ytan. Den måste vara tydligt avgränsad och ve den som dricker eller ens spiller en droppe alkohol utanför avgränsningen! Precis utanför vår uteservering börjar Jesusparken och jag kan tänka mig att det blir ett hårt jobb att hålla reda på folk så att de inte slår sig ner i gröngräset med sin öl. Aja baja!

När tillståndet för uteservering är klart så börjar vi faktiskt se ljuset i slutet av tunneln när det gäller att fixa fram dokument till ansökan om alkoholtillståndet. Sköönt! Det som återstår är bara att tjafsa med Tillståndsenheten om vi verkligen måste visa intyg på att vi betalt köpeskillling för verksamheten två månader innan vi faktiskt SKA betala. Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s