Ett steg fram, ett steg bak, ett steg fram…

Knappt har man avlagt provet i alkoholkunskap förrän man behöver sätta sig in i ventilationsfrågan. Om man vill lära sig nya saker så kan vi varmt rekommendera att starta en pub. Och för den som tror att det är bara att ”ta över” när man köper en pub från någon annan så kan vi säga: Ehh… inte riktigt! För de flesta myndigheter verkar det vara som om vi stigit upp ur havets djup och försöker göra något nytt och okänt. Allt ska inspekteras på nytt, nya ansökningar, ritningar och kontroller ska göras. Fast vi ska ta över en befintlig verksamhet och göra väldigt små förändringar. Man blir rent av lite trött emellanåt.

När det gäller ventilationen så ville vi faktiskt göra något nytt, eller rättare sagt göra en, som vi tyckte, mindre förändring. Idag värms maten i ugn och vi ville börja mala egen färs och steka hamburgare av. Helst ville vi också fritera potatis till pommes frites. Vi trodde att vårt största hinder skulle ligga hos Miljöförvaltningen (malningen) eller Brandmyndigheterna (friteringen). Vi fick delvis rätt i och med att brandmyndigheten sa att vi måste installera sprinklers om vi ville fritera och samtidigt ta in fler än de 49 personer som får vistas i lokalen idag. En sprinkleranläggning skulle kosta ca 40.000 kr. Vi hade alltså ett val: antingen stanna vid de 49 gästerna och fritera av hjärtans lust eller ta in mer folk och antingen a) låta bli friteringen, eller b) installera sprinklers. Och steka var inga problem. Trodde vi. Hahahahahaha! För då kom ventilationsfolket!

I torsdags hade vi besök av en ventilationsexpert som gick runt och klämde på rören och la pannan i djupa veck. Sen kom domen: Om vi vill börja steka och fritera, dvs. förvandla det nuvarande s.k. caféköket till ett restaurangkök så måste vi göra om ventilationen till en kostnad på minst 150.000 kronor! Minst! Jahapp, då vill vi INTE det, i alla fall inte just nu. Om inte någon har 150 papp liggande någonstans?

Nåja, vi deppar inte ner oss för det. Vi gillar ju maten på Sugar Ditch, så vi fortsätter helt enkelt att tillaga den som de gör nu, d.v.s. använder ugn. Hamburgarna är supergoda; de är gjorda av ekologiskt kött och de levereras förstekta. Sedan steks de färdigt till perfekt temperatur i en fiffig och miljövänlig maskin som använder halogenlampor; David och Lotta får mycket beröm för sina hamburgare. Och pommes frittarna värms i en s.k. konvektionsugn (tror vi det heter) och det funkar ju också bra. Så varför inte? Våra planer på att servera goda korvar och smarriga långkok fortsätter, även där kan man ju använda ugnen. Och det finns ju fördelar med detta arbetssätt kom vi på: Det är lätt att göra, vilket gör att vi snabbt kan lära upp andra som kan avlasta oss om vi behöver vara lediga eller blir sjuka någon gång. Och det går snabbt och behöver inte förberedas så mycket vilket innebär att vi får mer ledigt och bränner inte ut oss på att stå i köket hela dagen. Och så slipper vi stekos och frityrlukt. Vi gillar alltså läget! Och vem vet; så småningom kanske vi vill och kan lägga ner de där pengarna som krävs för att laga mer mat från grunden. Eller så låter vi bli. Det viktigaste är ju att NI är där, att ni gillar maten och ölen och att ni trivs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s