Brännande frågor

Just nu handlar en stor del av vår tillvaro om brand. Inte visste vi hur mycket det är att tänka på kring brand och brandrisker och hur det kan stjälpa våra planer och idéer. Först verkade allting frid och fröjd. För att få alkoholtillstånd så måste lokalen vara godkänd av brandmyndigheterna, i vårt fall Räddningstjänsten Syd. När vi pratade med dem så sa de att eftersom lokalen nyligen inspekterats och vi skulle fortsätta med samma slags verksamhet så behövde de inte komma ut på inspektion utan kunde godkänna oss rakt av. Äntligen något som skulle gå snabbt och smidigt tänkte vi. Hahahahaha! För rätt snart upptäckte vi att lokalen är godkänd för max 49 gäster. Det känns logiskt i en lokal med 35 sittplatser som mestadels används som restaurang/café. Men stället får ju mer och mer pubprägel och vi kommer att satsa ännu mer på bardelen med barstolar och barhäng. Alltså tänker vi att fler kommer att stå upp istället för att sitta vid borden och då kommer de 49 platserna kanske inte att räcka utan vi vill kunna ta in fler. Vi frågade brandmänniskorna om detta och då ville de förstås komma ut och titta. Helt logiskt och förståeligt. Välkomna, sa vi.

En trevlig och resonabel man kom ut och tittade men ganska snart förstod vi att regler och förordningar kommer att göra livet svårare för oss. För det första: om man vill öka antalet tillåtna personer i en lokal så måste det göras en beräkning på hur många som egentligen får vara där. Det kan inte brandmyndigheterna göra utan man måste ta in en brandkonsult. Denne konsult ska ha 5-6.000 kronor för att berätta hur många som får vistas i lokalen. Pengar som borde finnas i budgeten men inte gör det eftersom vi helt enkelt inte tänkt på detta. Nåja, vi får snåla någon annanstans, det ordnar sig, tänkte vi. In med konsulten!

Då kommer nästa prövning: Om man vill ta in mer än 50 personer i lokalen så får man inte ha fritös utan att antingen; 1. brandsäkra köket, Innebär att göra köket till en egen brandcell där det kan brinna i 60 minuter (!) utan att det sprider sig till övriga lokalen och det gör man genom att bygga om hela köket för hiskeliga pengar. 2. Sätta in ett sprinklersystem i köket som kostar något mindre, ungefär 45.000 kronor. Finns i budgeten? Inte direkt! Eventuellt gäller detta även om man vill ha ett stekbord, lagen är lite otydlig här. Vår idé om att steka egna hamburgare och fritera pommes frites flög alltså rakt ut genom fönstret. Efter moget övervägande bestämde sig dock myndigheten för att stekbordet var OK men inte fritösen. Alltid något. Idag värms frittarna i ugn och det funkar bra, så det är bara att fortsätta med det så länge. Men pengarna får skramlas fram så småningom för någon gång SKA vi fritera, det finns en anledning till att pommes frites heter just pommes FRITES, tycker vi. Frasiga nyfriterade pommes frites – mmmmm.

För att kunna ta in fler måste vi dessutom göra även bakdörren till utrymningsväg. Det känns dock mer överkomligt, det innebär att byta lås så att den kan öppnas inifrån ”med en hand” (öppnas inifrån förstår vi men varför bara en hand? vad gör man med den andra handen?) och att sätta upp ljusskyltar som visar vägen ut (känns lite som overkill med tanke på lokalens storlek, en guldfisk hade hittat ut i kolmörker. Och det blir aldrig kolmörkt eftersom den hårt trafikerade Nobelvägen ligger precis utanför de gigantiska fönstren som täcker hela väggen). En utrymningsväg ut i trapphuset kräver dock tillstånd från hyresvärden. Vi ringer hyresvärden som meddelar att de ska tänka på saken om vi skickar in en skriftlig ansökan. Suck! Brandkonsulten tyckte att vi även skulle ha ljusskyltar ute i trapphuset utanför branddörren så att folk hittar ut. På första våningen? Dubbelsuck.

Ja, sådär håller vi på just nu. Andra skojiga faktorer gör det ännu mer spännande som att brandkonsulten bara kunde komma på besök en enda dag, sedan skulle han på en lång semester. Den dagen kunde inte de nuvarande pubägarna, David och Lotta, och deras försäkringsbolag förbjuder dem att ge nycklarna till oss ens i fem minuter så att vi kan släppa in oss själva. Alltså ringer vi konsulten och säger att du får skicka någon annan, annars vänder vi oss till en annan konsult för vi måste få in papperna i tid så att vi får vårt alkoholtillstånd. Han ringer en kollega som tror att det handlar om sekunder och genast störtar dit utan att meddela oss, avbryter stackars David och Lotta som sitter i möte med sin revisor och tar sedan upp deras tid i en timme (!) när de behöver avsluta mötet för att kunna starta verksamheten för dagen. De ringer förtvivlat till mig som står upptagen med ett gäng tyskar som vill se ett miljöprojekt och inte kan svara i telefon. Trippelsuck.

Vi lär oss något varje dag kan man säga. Spännande! En annan sak vi lärde oss igår var att man inte kan använda en billig folierad bokhylla från det stora möbelvaruhuset som blomlåda utomhus mer än fem minuter, folien släpper vid första regnet. Och vi som var så nöjda med vår fiffiga bokhylle-blomlåda. Vi borde förstås ha fattat att det måste vara en bokhylla i gediget trä. Gör om, gör rätt, dumskallar!

Nästa vecka blir också spännande för då kommer Sotarna för att kolla ventilationen. Om inte den blir godkänd för stekning så ryker stekbordet igen… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s