Och så började utesäsongen – hjälp!

De som har varit på Sugar Ditch vet kanske att det finns en trevlig uteservering utanför som är öppen under sommarhalvåret. Det här året tänkte de nuvarande ägarna David och Lotta att det kunde vara en bra idé att utöka uteserveringen till att också omfatta den södra sidan av lokalen, där det finns mer sol att gotta sig i. Eftersom vi tar över 1 juni så frågade de oss om vi gillade idén och om vi skulle samarbeta. Det kostar ju trots allt en hel del pengar både att ha en uteservering, ju större desto dyrare, och att inreda den förstås. Men vem vill inte sitta och fika i solen? Vi bestämde oss för att köra och att det skulle falla på vår lott att inreda platsen och sedan började vi fundera på hur det skulle gå till. Drömmen var gamla fina retromöbler även utomhus men vi fick rådet av David och Lotta att satsa på sådant som inte är stöldbegärligt och som vi inte behöver kånka ut och in varje dag. Hmm, vad skulle det kunna vara? Stort och stadigt alltså men inte så stort och stadigt att det inte går att flytta när säsongen är över. Efter en hel del googlande och velande så fastnade vi för bord med bänkar i trä och svart metall. Klassiskt och ganska snyggt. Rymmer dessutom en hel del folk så att många får plats ute. Sagt och gjort, bänkar beställdes!

Sen kom vi till frågan om avgränsning. Platsen måste nämligen ha en tydlig avgränsning för att man ska få servera alkohol där. Man får absolut inte dricka alkohol utanför avspärrningarna. Dessutom måste det finnas en tydlig och avgränsad gång från lokalen till uteserveringen, man får inte bära omkring på alkohol i tomma intet utan man ska ”vallas” till uteplatsen. Lite svårt att förstå för en oinvigd varför det är så hundans viktigt, särskilt i vårt fall där det är ca 3 meter emellan, men det finns väl någon tanke med det. Tror vi. Det finns också stränga regler för hur denna avgränsning ska se ut, man får inte göra hur som helst. Inga trästaket får till exempel förekomma, det passar inte i den urbana miljön, sägs det. Det ska vara väl avgränsat men inte så avgränsat så att det inte är inbjudande. Vi beslutade att blomlådor i någon form borde funka. Stora och tunga så att man inte kan kånka bort dem olovandes. Men var finns sådana som inte kostar en halv förmögenhet?

Då fick vi ett bra tips från David och Lotta igen. Bokhyllor! Själv köpte de en smal gammal bokhylla på en loppis förra året, lade den på ”rygg” och använde som blomlåda och det funkade utmärkt. Billigt blev det också. Så vi har letat efter gamla bokhyllor på Blocket och Myrorna men inte hittat. I lördags var det uteplatspremiär och i fredags hade vi fortfarande inte hittat något. Kris! Då beslöt vi att ge oss ut på en sista desperat jakt efter bokhyllor och stora blomlådor på olika loppisar i stan. I väntan på att loppisarna skulle öppna så tog vi en tur in på IKEA och där! Hittade vi en svart smal Billy i fyndhörnan. Hyllplanen var borta förutom det mittersta men det gjorde inget. Och sedan hittade vi STORA svarta blomlådor till en billig peng på samma ställe. Hurra! Efter en tur in på Plantagen där vi köpte 10 säckar jord och leca-kulor och 60 penséer (!) så var det bara att sätta igång med operation uteplats!

Så här ser det ut när en Billy-bokhylla används till blomlåda. Ganska ändamålsenlig, eller hur? Den varar kanske inte så många säsonger men som nödlösning är det ju perfekt. Om vi lackar den så kanske den håller lite längre.

Blomhylla

När blomhyllan var klar så tog vi oss an blomlådorna som faktiskt ÄR blomlådor. De såg ut så här. Den stora är tung som bly men vi är lite osäkra på de mindre. Hoppas att ingen drar iväg med dem…

blomlådor

Och så här såg det ut när det var klart. Inte så dumt, va? Och ännu bättre blir det ju när NI kommer på plats och sitter där och gottar er med en milkshake eller en öl. Och solen öser ner. Det ser vi fram emot! Nu hoppas att vi att grejorna får stå kvar och att ingen förstör dem.

uteplats

Nästa projekt blir till vänster utanför bild för där finns det mer plats för skojiga utomhus-projekt. Just nu är det en parkering men så småningom så kommer vi att göra någon sorts loungehörna där. För det ultimata sommarmyset! Arbetsidén är att bygga en stor hörnsoffa av lastpallar, vi har sett det på bild och det blev riktigt fint med dynor och allt. Dynorna kan man måttbeställa på Skumplasten och sedan syr någon fina överdrag till dem. Det lär inte bli vi, vi kan inte sy i en knapp utan att börja sticka oss i fingrarna och börja svära och leva om. Men kanske finns det någon därute som är begåvad med ett sysinne och skulle tycka det var roligt att hjälpa oss? Det hoppas vi på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s