Kampen för tillstånden

Det är mycket som ska fixas för att få driva en pub har vi märkt. En del av det är sådant vi aldrig tänkt på men som nu poppar upp som glada eller lite mindre glada överraskningar. En mindre glad är till exempel att om man vill fritera pommes frites i en lokal som tar in mer än 50 personer så måste man installera ett sprinklersystem eller sätta in brandsäkra dörrar i köket. Kan inte säga att vi tänkte på att sätta in just det i budgeten.Så vår dröm om nyfriterade frasiga pommes frites får kanske vänta ett tag tills vi fått ihop pengarna och istället får vi fortsätta med ugnsvärmda pommes frites så som man gör på Sugar Ditch idag. Inget stort problem förstås, det är absolut inget fel på dem, dessutom slipper vi ju oljeoset, vilket kan vara skönt.

En glad överraskning är däremot att vi får lov att mala vår egen köttfärs utan att bygga om hela lokalen som vi var rädda för. Så länge vi maler hela dagens ranson på en gång, diskar kvarnen direkt och kyler ner färsen snabbt så går det bra. Tack för det! Nu hänger det bara på om ventilationen blir godkänd för stekning…

Det mest utmanande är förstås att få alkoholtillstånd, denna våta dröm för alla paragrafryttare.Vi kan konstatera att de som har överlevt och kan berätta om det INTE har överdrivit! Det krävs 16 olika dokument som många i sin tur kräver kontakt med olika myndigheter för inspektioner och godkännanden. För den som är intresserad kommer här en liten lista. Håll i hatten!:

1. Kvitto på betald ansökningsavgift. Det kostar 9.000 spänn.
2. Registreringsbevis från Bolagsverket på aktiebolaget.Bildar bolag gör man på verksamt.se. Mycket smidigt, faktiskt!
3. Redogörelse för ägarförhållanden i bolaget (bolagstämmoprotokoll eller aktiebok). Maken och jag får alltså hålla bolagsstämma 🙂
4. Ritning över lokaler och uteservering. Kräver kontakt med hyresvärd som kanske har en ritning och Gatukontoret som ska rita upp uteserveringen. Vi hade tur, det finns redan en ritning på lokalen och våra företrädare håller på att fixa en på uteserveringen eftersom de utökar den i år.
5. Beskrivning av verksamhetens inriktning.Här ska man ange verksamhet dag- och kvällstid, målgrupp, öppettider etc. Målgrupp? Får man skriva alla i hela världen?
6. Meny. Här ska finnas både förrätter, huvudrätter och desserter (på en pub!) och maten ska vara tillagad. Uppvärmd godkänns ej. VARFÖR?
7. Budget för första årets drift. Jahapp, lätt som en plätt. NOT! Här fick vi hjälp av proffsen, dvs David och Lotta. Änglar!
8. Hyreskontrakt på lokalen.
9. Köpeavtal på verksamheten.
10. Redogörelse och styrkande av finansiering. Hur har vi fått pengarna till detta, ränta, amortering etc. OBS, här vill man se bevis på att pengarna förts över. Flera månader innan köpet gått igenom!
11. Intyg på att man har kunskaper i alkohollagen, dvs man ska genomföra ett prov som måste vara godkänt. Lyckligtvis har de tagit bort kravet på att man måste gå en utbildning men det finns utbildningar på nätet om man vill.
12. Beräknad omsättning av alkoholdrycker. Hur mycket tänker ni dricka, kära vänner? Tur igen, här fick vi hjälp av David och Lotta.
13. Registrering av livsmedelsanläggning hos Miljöförvaltningen.Här ska skickas in en ansökan och en beskrivning av verksamheten. Inspektion görs efter att man har öppnat. Då måste man också ha upprättat ett kontrollprogram. Inspektionerna kostar pengar, dyrast första året, billigare sedan.
14. Tillsynsprotokoll från Räddningstjänsten Syd. Här krävs en inspektion som kostar pengar. Då kan det påpekas saker som att skylten som anger hur många som får vistas i lokalen måste vara blå med vit text. Oklart varför.
15. Anmälan av serveringsansvariga personer. Någon av dem måste alltid finnas i lokalen när det är öppet.
16. Tillståndsbevis från polisen för att ha uteservering på offentlig mark.Här krävs en ansökan till Polisen (kostar pengar) och kontakt med Gatukontoret som ska rita upp serveringen. Sen kostar det förstås en del att ha uteservering, olika beroende på om man vill ha uteservering året om eller bara halva året. Vi kör halva året.

En nätt liten lista. Och som sagt, här krävs dessutom inspektioner av Sotarna som ska kolla ventilationen, av en brandkonsult som ska intyga hur många som får plats i lokalen (kostar 5-6.000 kr), av Räddningstjänsten Syd som ska titta på brandsäkerheten med flera.Dessutom ska man ha larm, försäkring, glasåtervinning, internet, kassaapparat, kortmaskin till kassan, betala musikavgift, tillsyn av brandsläckare, skadedjursbekämpning, avgränsning av uteplatsen på ett godkänt sätt och f-n och hans mormor. Här slås vi av tanken på alla nysvenskar som kommer hit och startar restauranger. Att kunna manövrera sig igenom detta utan vana vid den svenska byråkratin och utan att kunna språket är en sann hjälteinsats. Respekt!

Vi vill ändå påpeka att vi får otroligt god hjälp. Till exempel av David och Lotta på Sugar Ditch som delar med sig av allt de kan och som har hjälpt oss att ta fram en vettig budget. TACK!!!!! Vi måste också säga att de flesta s.k myndighetspersoner är otroligt schyssta och trevliga. Vi var rädda att vi skulle möta motstånd men vi upplever att de vill att det ska funka för oss och därför är både hjälpsamma och flexibla. Och det är klart att mycket av det här är både vettigt och nödvändigt med tanke på brandsäkerhet och hygien och sådant. Men vissa saker är svåra att förstå, som till exempel varför det inte godkänns att man värmer upp färdiglagad mat om man vill ha alkoholtillstånd. Dricker folk verkligen mindre alkohol om maten är lagad från grunden än om man värmer mat som någon annan har lagat? Nog för att vi gärna vill laga allt själv, men vi vet inte än om vi får ventilationen godkänd för stekning och då behöver vi kanske ta hjälp av andra som lagar så att vi sedan kan värma. Varför det skulle inverka menligt på nykterheten är lite svårt att fatta. Men vi kanske har blivit lite yra i skallen efter allt det här papperstrixandet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s