Utvärderingsdags!

Nu har vi drivit pub i nästan 4 månader och det är dags att utvärdera en del saker. Smekmånaden är över och de mindre roliga sakerna börjar poppa upp. Som att vi jobbar lite för mycket och tjänar lite för lite. Den tid vi tillbringar på puben är bara toppen på isberget, sedan lägger vi en hel del tid utanför, med inköp och administration till exempel. Arbetet på puben är alltid kul, att möta våra gäster är det bästa vi vet. Att sköta bokföring, städa, lägga beställningar och köra en massa ärenden, tja, not so much…

Den senaste veckan har vi tittat mycket på ekonomin och gjort en uppföljning på vår budget. Det ser inte alls dumt ut, för att vara nya går det riktigt bra, men i längden skulle vi vilja kunna plocka ut lite mer lön än den ganska magra tilldelning vi får för tillfället och även vara lediga någon gång ibland. Och så kommer det förhoppningsvis att bli, när vi får ännu mer gäster och blir bättre på att slimma vår ekonomi. Att driva en pub innebär att hela tiden vrida och vända på siffrorna och helst kunna se in i framtiden. Köper vi in för dyra varor? Har vi rätt priser? Hur många kommer det den här veckan? Hur mycket personal behövs? Och hur mycket behöver vi köpa in? Betyder vackert väder att folk vill komma hit och sitta på vår uteservering? Eller att de hellre vill göra något annat än att sitta på en pub? Nu är det lönedags, blir det fullt då? På fredagen? Eller på lördagen? eller kanske redan på onsdagen? Och så tar man in personal och får se dem rulla tummarna medan pengarna tickar iväg… eller så bestämmer man sig för att chansa på att vi klarar oss själva och så rasar det in folk och man jobbar tills man stupar och känner att folk får dålig service. Puh!

Vi trodde att dessa problem handlade om att vi är orutinerade och att det finns någon slags regel att lära sig men när vi pratar med andra i branschen så förstår vi att det finns ingen regel. Alla brottas med samma sak; när kommer det folk och när kommer det inte folk? Man läser väderprognoser och tittar i tidningen efter viktiga fotbollsmatcher och annat som kan påverka. Eller kollar i almanackan hur länge sedan det var som folk fick lön. Men ändå kan man inte vara säker, det kan bli hur som helst. Vi kör ju mycket med djupfryst eller sådant som håller ett tag vilket är tur. Den vanligaste orsaken till att restauranger går omkull lär vara svinnet, dvs allt man får slänga för att det inte går åt. En dålig vecka på ett ställe som kör med dagsfärska varor och känsliga produkter kan innebära att man får slänga hela vinsten i slaskhinken.

Vi tittar en hel del på hur andra gör och försöker ta efter proffsen när vi känner att det kan funka för oss. Tyvärr har vi nu förstått att en del ställen löser sina ekonomiska problem med att köpa in billiga och dåliga produkter och/eller att ständigt vara underbemannade. Det vill säga att personalen mår urdåligt och drar på sig stressrelaterade problem eller arbetsskador för att verksamheten ska gå med vinst. Så vägrar vi att jobba. Vi tror att det går att sköta en verksamhet med bra produkter och en schysst personalpolitik. Det satsar vi på, allt annat är otänkbart. Vi tror också att när både vi och vår personal mår bra, då känns det i väggarna. Och då mår NI också bra. Så välkomna hit och må bra med oss!

En reaktion till “Utvärderingsdags!

  1. Som boende vid Möllan som har jag många gånger gått i samma tankar när jag vandrat runt – ”Varför är just den pubben knökfull idag, när där var helt dött vid samma tid igår? Varför är där inget folk på den och den pubben denna fredagen när stället var knökfullt förra fredag?” Jag har tänkt att det måste finnas någon logik i det, någon anledning, någonting som de vet men inte jag. Så lite ”kul” att det faktiskt verka vara helt slumpmässigt och det inte bara är jag som är förvirrad 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s