Att laga mat i ett hål i väggen

Härom veckan blev vi recenserade i Metro, något som vi blev mycket glada och hedrade över. Särskilt som vi fick så mycket beröm, blev kallade ”himmelrike för ölälskare” och ”universitet” bland annat. Och fyra pluppar av fem dessutom, vi blev rent löjligt glada! Maten var recensenten inte fullt lika begeistrad över men tyckte i alla fall att den var ”anständig”. förutom fish & chipsen som han tyckte man borde undvika eftersom den var ”fabriksgjord”. Vi kan bara hålla med, fisken ÄR fabriksgjord, liksom en del annat, och maten är ”anständig” men kanske inte så mycket mer. Det är helt klart ölen som är vår främsta tillgång. Ölen och ölkunskapen som vår duktiga barpersonal Thorsten och Henrik har.

Vi är väldigt glada över allt beröm som vi ändå får från er vad gäller maten; särskilt burgarna är mycket populära. Och vi tycker själva att vi kan vara stolta över dem. Biffarna gör vi inte själva men det är 100 % nötkött som tillagats varsamt i vacuum med sous vide-teknik och sedan grillas färdiga i vår fiffiga grillmaskin. Resultatet blir en saftig och god biff tycker vi själva. Vegoburgarna gör vi själva av sötpotatis, råris, sojafärs, lök, persilja och en massa spännande kryddor och de är vi också väldigt nöjda med. Och det ekologiska brödet bakas av  ett bageri i stan som levererar nybakade bröd till vår dörr varannan dag. Hälften använder vi med en gång och hälften fryser vi ner till nästa dag. Det som sedan blir över skänker vi till Nätverket för solidaritet med EU-migranterna, som gör mackor av det till de som behöver.

Fabriksgjort ja, varför serverar vi sånt? Varför gör vi inte allt från grunden själva? Innan vi startade Beer Ditch kunde vi sitta på en pub eller restaurang och vara kritiska och undra samma sak. På den tiden trodde vi att man VALDE att servera lite sämre mat, varför funderade vi inte över, vi var bara kritiska och tyckte det var slött. Eller snålt. Eller illvilligt, som att man ville lura oss. Nu förstår vi att det är antingen tid eller pengar som saknas och det handlar oftast om överlevnad eller att ha begränsade resurser i form av utrymme eller utrustning. Vi skulle GÄRNA mala vårt eget kött eller stå och fjälla nyfångad fisk som vi sedan friterar själva. Eller skära ekologiska potatisar i stavar och sedan fritera. Det hade varit toppen! Men det GÅR inte. Då måste vi bygga om köket och dra in ny ventilation och en sprinkler. Och sedan antingen anställa mer folk eller jobba ännu mer än våra 15-timmarsdagar. Vi skulle gå i konkurs redan efter tre dagar. Eller rakt in i väggen med en smäll. Och det vill man ju inte.

Så vi jobbar på med det vi har och tycker att det funkar ganska bra. Så småningom kommer kanske en tid när vi har råd att investera i ett bättre kök och anställa mer personal. Tills dess gillar vi läget helt enkelt. Och det finns mycket att gilla, vi lever ju vår dröm och får träffa en massa fantastiska människor varje dag! Det som är viktigt är att vi inte försöker luras och påskina att vi har något som vi inte har eller att vi gör något som vi inte gör. Därför är vi helt öppna med vad vi sysslar med, här på bloggen till exempel, till mångas förvåning. Men för oss känns det helt rätt, vi har inget att dölja. Vi är nöjda med det vi klarar av att servera med tanke på vårt lilla usla kök med gamla maskiner, ja mer än nöjda, vi är stolta!

Nu har vi planer på att utveckla vår meny ytterligare och stärka det vi är bra på och som vi kan laga och servera med högt huvud. Först och främst burgarna förstås, inom kort kommer vi att börja med ”Månadens burgare”, där vi kan ta ut svängarna lite mer och låta fantasin flöda. Det är ett koncept som användes på Sugar Ditch-tiden och det var mycket populärt. Det ska bli spännande! Men var inte oroliga, våra klassiker kommer att vara kvar, vi vet ju hur mycket ni gillar dem. Vi funderar också på att införa ytterligare någon korv på menyn, en riktigt kryddig och god förstås, med högt köttinnehåll, som komplement till vår Puszta och Knackwurst. Veckans långkok kommer att försvinna i sin nuvarande form; Vår duktige kock David har gjort underverk med tanke på förutsättningarna men långkoken var ganska bökiga att både laga och förvara i vårt lilla kök och det blev tråkigt att bara kunna servera pommes eller nachos till hela tiden. Istället kommer det att då och då dyka upp en tavla på bardisken med ”Beer Ditch Extra” eller något liknande och det kan vara vad som helst som vi känner för att laga just då och som funkar i vårt kök. Ibland kan det vara långkok, men det kan även vara andra rätter som kryddiga köttbullsspett, en smarrig lasagne med massor med ost eller varför inte familjen Eknes supergoda tacogratäng? Kom gärna med egna förslag, vi är öppna för det mesta så länge det är praktiskt och ekonomisk möjligt. Och varför skulle inte du bestämma maten, det är ju DITT vardagsrum!

 

3 reaktioner till “Att laga mat i ett hål i väggen

  1. Hej
    Gulaschsoppa är pop och kanske enkelt i litet kök, gott med öl! Och varför ha så många alternativ? Burgare är alltid gott!
    H. Anna som ännu inte flugit in!

    1. Tack för synpunkterna Anna. Vi hoppas du flyger in snart :-). Många alternativ måste man ha för att gå alkoholtillstånd. Gulasch är ett jättebra förslag, kanske inte soppa, det är skvimpigt och jobbigt att servera i en knökfull publokal när det är bråttom, men en mera grytliknande gulasch låter definitivt bra!

  2. Tack, Anna, vi hoppas du flyger in snart :-). Många alternativ måste man ha för att få alkoholtillstånd. Gulasch är ett jättebra förslag, kanske inte soppa för det är skvimpigt och jobbigt att servera i en knökfull publokal när det är bråttom. Men gulaschgryta är ju lika gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s